• Home
  • Veel gestelde vragen

Veel gestelde vragen

Waarom naar de mondhygiënist naast het tandarts bezoek?

De tandarts kijkt naar de algemene conditie van uw tanden, kiezen en tandvlees. Als er iets mis is met het tandvlees dan behandelt de tandarts dat vaak niet meer zelf, hun rol is meer verschoven naar het delegeren van taken. Daarbij komt dat de expertise van mondhygiënisten uitgebreider is geworden. Uit onderzoek is gebleken dat de tandartskosten voor kinderen veel lager uitvallen wanneer zij op jonge leeftijd ook naar de mondhygiënist gaan. De mondhygiënist zorgt door een uitgebreide instructie dat u kind op een goede manier leert poetsen. Door jong aangeleerde bepaalde poetsmethodes en aandachtspunten te geven worden een hoop problemen in de toekomst voorkomen.
Heeft u een slechte adem,  snel gaatjes,  tandvleesproblemen of wilt u tandvleesproblemen voorkomen, dan zit u bij mij! aan het goede adres. 

Vergoedt mijn zorgverzekering de behandeling?

Wanneer u een tandartsverzekering heeft wordt de behandeling meestal geheel of gedeeltelijk vergoed. Houdt u wel in acht dat hier vaak een maximumvergoeding per jaar aan hangt; dat hangt af van de voorwaarden van uw persoonlijke verzekeringspakket. Neemt u om misverstanden te voorkomen van te voren contact op met uw zorgverzekeraar en vraag naar de vergoeding voor een vrijgevestigde mondhygiënepraktijk 

Heb ik een verwijzing van mijn tandarts nodig om een afspraak te maken?

Nee. U heeft geen verwijzing meer nodig om een afspraak te maken bij mij! Ook voor uw vergoeding van de zorgverzekeraar is dit niet nodig. 

Wat doet een mondhygiënist eigenlijk?

De mondhygiënist is in Nederland een HBO opgeleide paramedicus, werkzaam binnen de mondzorg. De taken die een mondhygiënist uitvoert zijn voornamelijk gericht op de preventie; het voorkomen van tandvleesproblemen (en het daarmee behouden van tanden en kiezen), cariës (gaatjes) en erosie (dunner worden van glazuur door zure producten). Het behandelen van parodontitis (aandoening van het tandvlees en de steunweefsels rondom een tand of kies) is een groot deel van de werkzaamheden binnen mondhygiëne praktijk Herveld!  Daarnaast mag een daarvoor opgeleide mondhygiënist boren en vullen van primaire cariës (kleine gaatjes) en verdoving geven. 

Wat gebeurt er op een eerste afspraak?

Na het opnemen van uw gegevens en het doornemen van enkele gezondheidsvragen gaan we eerst inventariseren wat de situatie in uw mond is. Na de inventarisatie worden de bevindingen met u besproken en zullen we verdere behandeling starten indien u dit wenst. De kosten worden altijd vooraf met u besproken net als het aantal keer dat u misschien moet terugkomen.   

Bij het poetsen bloed mijn tandvlees, is dat erg?

Bloedend tandvlees is niet goed. Het kan zijn dat u niet op de juiste manier poetst. Als het gebit niet voldoende wordt schoongemaakt krijgen bacteriën een kans en gaat het tandvlees ontsteken. Het zacht geworden tandvlees gaat dan bloeden bij het tandenpoetsen. Te hard poetsen kan het tandvlees beschadigen. De mondhygiënist kan beoordelen waardoor uw tandvlees bloed. Met een goede instructie of een regelmatig bezoek aan de mondhygiënist kunt u problemen voorkomen. 

Mijn tandarts zegt dat ik teveel tandsteen heb, kan ik dat voorkomen?

Goed poetsen met de juiste techniek is de beste remedie tegen ontstaan van plak en tandsteen. Hiermee kunt u veel bereiken desondanks hebben veel mensen "aanleg" voor het ontstaan van tandplaque en tandsteen. Zij doen er goed aan regelmatig een mondhygiënist te bezoeken die in een vroeg stadium de tandplaque verwijderd en zo ook voorkomt dat er tandsteen zal ontstaan. 

Vergoed mijn zorgverzekeraar de behandeling?

Zorgvezekeraars vergoeden in veel gevallen de behandeling van de mondhygiënist uit de aanvullende tandarts- verzekering. Die vergoedingen kunnen echter sterk verschillen. Voor exacte informatie adviseer ik voor behandeling uw polis te controleren of contact op te nemen met uw zorgverzekeraar. 

Mijn kinderen hebben vaak gaatjes, hoe komt dat? 

Tandbederf bij kinderen kan veel oorzaken hebben. Kinderen houden vooral veel van zoetigheid als frisdrank en snoepgoed. Deze bevatten veel suikers en zuren die funest zijn voor de tanden. De beste remedie is het gebruik van deze voedingsmiddelen zoveel mogelijk te voorkomen. Daarnaast is een juiste mondhygiëne van optimaal belang. De monhygiënist geeft de juiste poetsinstructie en voorlichting aan kinderen en hun ouders om gaatjes te voorkomen.

Snel contact