Diabetici:

Een gezonde mond: extra belangrijk bij diabetes Relatie tussen diabetes en tandvleesontsteking

Als diabetespatiënt kan uw lichaam de bloedsuikerspiegel niet meer zelf binnen de normale grenzen houden en produceert u geen of onvoldoende insuline. Ook kan het zijn dat uw lichaam niet meer goed reageert op insuline. De aandoening valt op het eerste oog misschien niet altijd meteen op voor de buitenwereld, maar als gevolg van de ziekte kunnen naast complicaties als hart- en vaatziekten en nieraandoeningen, ook meer zichtbare gevolgen ontstaan, zoals oogaandoeningen, voetproblemen en een slechtere mondgezondheid.

Wist u dat mensen met diabetes vaker last hebben van tandvleesontsteking (gingivitis) en tandvleesontsteking met verlies van het kaakbot (parodontitis)? Dit alles kan zelfs tot verlies van tanden en kiezen leiden.
De oorzaak kan worden gezocht in de te hoge bloedsuikerspiegel. Hierdoor bent u bevattelijker voor infecties. Het lichaam wil het teveel aan suiker kwijtraken door veel te plassen. Dit zorgt vervolgens voor een drogere mond. Ook het gebruik van medicijnen heeft invloed op de hoeveelheid speeksel. Speeksel beschermt op een natuurlijke manier uw gebit. Hebt u minder speeksel, dan krijgen gaatjes en tandvleesontstekingen meer kans.
De slechtere doorbloeding in uw lichaam als gevolg van de diabetes is ook van invloed op het ontstaan van ontstekingen. Door jarenlang een te hoge bloedsuikerspiegel raken de bloedvaatjes beschadigd. Het tandvlees zit vol met kleine bloedvaatjes waardoor ook het tandvlees makkelijker kan ontsteken.

De mondhygiënist als onderdeel van uw behandelprotocol

De meeste problemen met tandvlees en tanden kunt u voorkomen. Dit kan door tweemaal daags op de juiste manier te poetsen, tussen tanden en kiezen te reinigen en regelmatig een mondhygiënist te bezoeken. Ik coach u graag in het verkrijgen én behouden van een gezonde mond.

Snel contact