Zwangerschap

Een gezonde mond: extra belangrijk als je zwanger bent Tandvleesontsteking kan zelfs leiden tot vroeggeboorte

Als je zwanger bent, zorg je extra goed voor jezelf. Je probeert bewust te leven en gezond te eten. Niet alleen om gezond en fit de bevalling tegemoet te gaan, maar ook voor de gezondheid van je ongeboren kindje. Juist daarom is het ook zo belangrijk tijdens je zwangerschap goed voor je mond en je gebit te zorgen. Hierdoor kun je problemen tijdens je zwangerschap voorkomen.

Door de zwangerschap heb je meer kans op het krijgen van tandvleesontstekingen in de mond. Je tandvlees kan, door een verhoogde hormoonspiegel, overgevoelig reageren op tandplak. Het tandvlees raakt dan ontstoken: het bloedt, is rood en het zwelt op. Ook heb je door veranderende eetgewoonten (bijvoorbeeld als je vaker snoept) eerder kans op gaatjes. En dan is ook nog die vervelende zwangerschapsmisselijkheid van invloed op je gebit, want bij vaak overgeven kan het glazuur van de tanden aangetast worden. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat er een relatie bestaat tussen tandvleesontsteking en vroeggeboorten. Zwangere vrouwen met parodontitis (tandvleesontsteking waarbij ook het kaakbot is aangetast) lopen een groter risico om te vroeg te bevallen waarbij de baby te klein ter wereld komt. Dit heeft te maken met een verhoogde concentratie van bepaalde stoffen in het bloed, die weeën kunnen opwekken.

Al met al redenen genoeg om tijdens je zwangerschap goed voor je mond te zorgen. Dit kan door tweemaal daags op de juiste manier te poetsen, tussen tanden en kiezen te reinigen en regelmatig een mondhygiënist te bezoeken. De mondhygiënist coacht je graag in het verkrijgen én behouden van een gezonde mond.
Ook als je kindje geboren is, is het belangrijk de mondhygiënist te blijven bezoeken. Voor jezelf, maar ook voor je kind! Zo kan de mondhygiënist je vertellen hoe je de tandjes van je kind goed verzorgt en hoe je het beste gezonde voedingsgewoonten kunt aanleren. Ook die zijn namelijk van belang bij de ontwikkeling van een mooi gebit van je kind! Want, we willen allemaal een leven lang een gezonde mond!

Snel contact